Tags

,

Ok, du har bestämt dig, du vill pröva att göra din första ost. Vad behöver du?

  • En stor kastrull, minst 5 liter för färskost eller tofu, 10 liter för en hårdost. Ost= många liter mjölk blir till en liten ost.
  • Gärna en eller två tunna handdukar för att kunna krama ut vasslan.
  • En ostform. Den behöver ha hål i botten så att vasslan kan rinna ut. Behöver osten ligga i press, så behöver den en platta som kan pressas rakt ner. Ifall du inte vill köpa en ostform kan du tillverka en själv av lämplig plastburk (är du händig kan du göra en av trä, men lämpliga trämaterial + hur man gör, får du leta upp själv) som du borrar upp hål i botten på och ansar locket så att det får precis plats med att glida ner inuti burken.
  • Därefter behöver du icke-homogeniserad mjölk (mjölk som har kvar sin naturliga fetthalt). Rent generellt kan man säga mer fett= mer smak, opastöriserad= också mer smak, men är det värt faran? Att bära hem mängderna med mjölk som krävs, är väl det jobbigaste enligt mig. Skall du göra en färskost behöver du oftast en sisådär 4 liter och till 1 kg hårdost går det åt 10 liter! Eller så bär du hem en liten påse sojabönor istället och gör tofu.
  • Sist men inte minst behöver du något som gör att mjölken ystar sig. T.ex citron, vinäger, filmjölk eller löpe (finns även vegetarisk löpe om man inte vill använda kalvmage). Eller nigari eller kalciumsulfat om du tänkte göra tofu. Vissa specialostar kan kräva växter som t.ex kronärtskocka! Vill du få så mycket ost som möjligt från mjölken brukar löpe vara mest effektiv och också enklare att använda. Dock kan en kombination av t.ex mjölksyra (t.ex filmjölk eller yoghurt) ooch löpe vara bäst smakmässigt och ostmängdmässigt…

Ostrecept, “fusk”-färskostar och andra färskostar mm, planeras att skrivas om senare + mina stapplande försök till ostar. Jag tycker oftast att misslyckanden kan vara lika intressanta som ett perfekt resultat.

Bilden är ett exempel på en ganska dålig ostform med tanken på att det ska kunna gå att pressa nedåt. Men ibland så behöver inte osten ligga i press.

Advertisements