Tags

, , ,

Receptet räcker för 1 stor tårta eller 2 mindre, lätt omarbetat från (http://www.pink-parsley.com/2010/10/apple-spice-layer-cake-with-caramel.htmläppeltårta2)

3 Kanzi äpplen (eller t.ex. Fuji, Gravensteiner)
1 msk färsk ingefära
340 g smör
660 g socker
2 msk hallonsirap eller någon annan favoritsirap
6 stora ägg
430 g mjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 tsk kanel
2 tsk kryddnejlika
1 tsk muskot
1 tsk ingefära
3 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker

Ugn:175 grader

Smörj och bröa 2 formar med löstagbar botten. Skala och riv äpplena och ingefäran och låt de sedan rinna av.

Blanda smör och socker, tillsätt sedan sirapen. Sätt på ugnen. Rör sedan ner äggen och kryddorna mm, mjöl sist. Pressa ut saften från äppelblandningen och rör sedan ner äpplen och ingefära i smeten. Dela upp smeten mellan två formar. Baka i ugnen i ca 50-55 min.
Låt svalna.

karamell sås:
200 g socker
80 g smör
120 g grädde
Smält sockret i största kastrullen samtidigt som du vispar hela tiden. När sockret är en jämn brun sås, lägg i allt smöret och fortsätt vispa. Ta av från plattan och häll i grädden. Smeten kommer att stiga mycket, var försiktig. Rör och låt svalna, alt häll upp i en glasburk att användas senare.

frosting:
320 g smör
1 tsk vaniljsocker
ca 200 g florsocker (eller mer beroende på hur styv du vill ha den)
1 burk mascarpone (245 g)
1 burk filadelfiaost (200 g)
1 msk citronsaft

Rör först socker och smör till allting är en jämn smet. Blanda i resten av ingredienserna till frostingen, mascarponen sist (den blir smetig om den rörs för mycket). Var noga så att allting är jämnt! Minsta klump blir jobbigt när man spritsar.

Lägg först ett lager av karamell och lägg sedan ihop kakorna och gör om. Alternativt så gör du två separata tårtor. Spritsa sedan runt kakan. Eventuellt kan man ställa in kakan i kylskåp mellan karamellagret och spritsningen så att man är säker på att karamellen inte smälter frostingen.

Advertisements